Hoewel de meeste deelnemers uit (de buurt van) Heiloo komen, geboren en getogen, kennen maar weinig mensen de Abdij. Ja, van de kerststallen en –kaarsen! Maar de meesten weten niet dat de St. Albertus Abdij van Egmond een bijzondere tuin heeft. Maar liefst 330 verschillende soorten fruitbomen waarvan 125 appelsoorten staan hier. Er is een keuken- oftewel kruidentuin, een bostuin, vlindertuin, er staan bijenkasten voor de bestuiving en een enorm groot insectenhotel. Bij aankomst nemen we plaats in een prachtige heldere zaal in serene tinten paars en grijs met iconen aan de muur, olijfboompjes in mooie potten en een strak vormgegeven preekstoel. De zon schijnt waardoor een warm licht naar binnen valt. Er was helaas geen gids beschikbaar vandaag waardoor ik mijzelf heb ingelezen over de geschiedenis en details van de Abdij. Moet ik vaker zelf doen, er gaat een wereld voor me open! Zo kan ik de deelnemers en begeleiders vertellen over het ontstaan van de Abdij, in de 10de eeuw, het feit dat de monniken er sindsdien een scriptorium hebben, waar handschriften worden gekopieerd, maar waar ook nieuwe boeken worden geschreven. Zelfs een van de belangrijkste geschiedenisboeken van de Middeleeuwen, de Egmondse annalen, werd hier rond 1100 samengesteld. Ook andere belangrijke geschiedbronnen zijn er dankzij de monniken van de Egmondse Abdij.
Na de koffie met gebak lopen we de tuin in om de fruitbomen te bekijken, de kruiden te ruiken en proeven (altijd leuk mensen Oost Indische Kers te laten eten!) en de bijenkasten te bewonderen. Ook in de vlindertuin vliegen nog vlinders rond terwijl het een koude nacht is geweest.
De kaarsenmakerij is ook leuk om te bekijken. Er wordt gewerkt, iedere monnik heeft zo zijn dagtaak en er worden kaarsen ondergedompeld terwijl we kijken. Prachtige kaarsen met mooie, vaak heel persoonlijke, emblemen erop. Bijvoorbeeld naar aanleiding van een geboorte of huwelijksfeest.
De lunch is feestelijk! Broeder Thijs heeft het brood gebakken, de kok heeft de tomatensoep gemaakt maar de preisoep kwam weer uit de Abdij! En de prei zelf weer uit de moestuin van de Abdij! Iedereen is onder de indruk en zit lekker te smikkelen. De placemats zijn zo leuk dat iedereen zijn of haar eigen placemat mee naar huis wil nemen. Dat mag. Zo kunnen de deelnemers later nog terugkijken naar de tuinen, kijken naar de vlinders en alle andere informatie over de Abdij die op de placemats staan!
Blij nemen we afscheid, verwonderd over zoveel moois zo dicht bij huis. Voor herhaling vatbaar!