ZaaiGoed logo

Beleidsplan Stichting ZaaiGoed oktober 2024 – 2026

 

  1. Inleiding

Sinds 2015 zet Stichting ZaaiGoed zich in voor het welzijn van mensen met een haperend brein in groene omgeving. Wij geloven dat de combinatie van natuur, creativiteit en cultuur bijdraagt aan een rijker leven.

Onze stichting is actief in Haarlem waar wij gebruik maken van twee locaties voor een passende dagbeleving. Dit gebeurt op volkstuincomplexen in Haarlem-Noord en Schalkwijk. Tevens zijn we actief met een groenproject op de Laan van Berlijn.

Op de donderdagen zijn er creatieve activiteiten in het huis van de wijk locatie de Horizon waar opvallend veel mantelzorgers gebruik van maken.

Voor deelnemers die niet naar de tuinclub kunnen komen is er “ZaaiGoed aan huis”. Een bewoner wordt bezocht door ZaaiGoed met een terracottapot gevuld met kruiden of bloembollen die gezamenlijk wordt onderhouden. Op die manier kan het zijn dat de bewoner vertrouwen geniet en aansluit bij de tuinclub. Dit project is een waardevolle invulling van wat ‘sociaal tuinieren’ wordt genoemd.

“Erop uit met ZaaiGoed” is een aanvulling op de dagbeleving met uitjes die aansluiten bij de deelnemers. Deze hebben betrekking op bewegen, natuur en cultuur. Dit kan een groepsactiviteit zijn of een op de persoon gerichte activiteit.

Ouderen worden steeds ouder en dit geldt ook voor hun mantelzorgers.

De dubbele vergrijzing en de afname van sociale zorgvoorzieningen voor jong en oud hebben een toenemende vraag gecreëerd naar ondersteuning. Wij bieden een passende dagbeleving voor mensen met een haperend brein. Een belangrijk onderdeel van ons programma, zijn de Zintuigentuinen. Hier kunnen de deelnemers hun zintuigen prikkelen door te ruiken, kijken en te voelen. Onze kernactiviteit richt zich op het bieden van een veilige, passende dagbeleving waarin persoonlijke interactie, creatieve activiteiten en natuurbeleving centraal staan.

Een van de doelstellingen is om de mantelzorgers te ontlasten. Wij nemen de zorg tijdens de dag uit handen waardoor de mantelzorger weer even kan opladen en de zorg daarna beter aankan. Wij streven naar een goed en laagdrempelig contact tussen ons team, de begeleiders en mantelzorgers.

Dit beleidsplan beschrijft onze missie, visie, ambities, sterke en zwakke punten, evenals de strategische doelstellingen vanaf oktober 2024 voor de komende twee jaren.

  1. Missie en Visie

Onze missie is om een positieve bijdrage te leveren aan de levenskwaliteit van mensen met een haperend brein en voor hun mantelzorgers. Dit bewerkstellen we door groene activiteiten te bieden. Tijdens de dagbeleving kijken wij naar de behoefte van iedere deelnemer in samenspraak met de mantelzorger. Ieder deelnemer is immers uniek.

Als mantelzorger komt er veel op je af, wat niet altijd makkelijk is. De mantelzorger informeren wij over de voortgang van de deelnemer door middel van persoonlijk contact en met het uitwisselen van ervaringen met andere mantelzorgers onderling.

Om aan de groeiende vraag van ondersteuning voor mensen met een haperend brein te kunnen voldoen zijn wij op zoek naar een grotere locatie in een groene omgeving. Dit lijkt gerealiseerd te kunnen worden op de boerderij de Schoterhoeve in Haarlem, waar wij samen met andere organisaties een mooie plek met tuin kunnen creëren.

In Schalkwijk richten wij een zintuigentuin in met een grote kas.

  1. Ambities

Wij zetten ons in om het welzijn van onze deelnemers te vergroten door activiteiten aan te bieden die aansluiten bij hun persoonlijke interesses en mogelijkheden. Onze ambities is om deelnemer en hun mantelzorger in de beginfase van dementie al kennis te laten maken met onze stichting. Daarnaast willen we de drempel verlagen voor mensen met een andere culturele achtergrond door informatie te geven wat onze stichting voor hen kan betekenen.  Wij zijn ervan overtuigd dat als een mantelzorger tijd voor zichzelf heeft, dit een positief effect heeft op de deelnemer. Wij merken op dit moment dat veel deelnemers die bij ons starten met de dagbeleving al in een verder stadium van dementie zijn. Mantelzorgers kunnen dan al overbelast zijn.

Wij streven ernaar om op de verschillende locaties een omgeving te creëren waar iedereen zich welkom voelt en waar waardevolle sociale interacties kunnen plaatsvinden.

  1. Sterke en Zwakke Punten

Onze kracht ligt in de passie en betrokkenheid van ons team door een persoonlijke benadering. Zo kunnen we in spelen op de specifieke behoeften van onze deelnemers

Onze stichting is al jaren actief in Haarlem en door onze interactieve houding en deelname aan vele activiteiten in de buurt is er een sterk en groot netwerk ontstaan.

Neem onze Zintuigentuin in Haarlem-Noord deze staat veel in de belangstelling bij veel organisaties en belanghebbende. Samenwerking met andere organisaties kan onze missie versterken. Zo namen we bijvoorbeeld actief deel aan een bijeenkomst voor mantelzorgers in het buurtcafé in Haarlem. Ook geven we presentaties over onze stichting en het haperende brein. Wij dragen ons steentje bij aan de open tuindagen en aan kunst-, cultuur- en integratieprojecten.

We onderkennen echter ook uitdagingen, zoals het vinden en behouden van betrokken vrijwilligers en medewerkers. Bovendien vraagt het beheer van meerdere locaties om aanzienlijke organisatorische inspanningen en financiële middelen.

  1. Strategische Doelstellingen

Onze voornaamste strategische doelstelling is het vergroten van ons bereik en het tijdig betrekken van mensen met een haperend brein en hun mantelzorgers bij onze activiteiten. We ondersteunen mensen die eenzaam zijn en weinig omhanden hebben in hun dagelijks leven, Deze mensen kunnen via de WMO een zinvolle dag beleven bij ZaaiGoed.

Wij streven ernaar om ons aanbod bekender te maken en meer de samenwerking aan te gaan met andere organisaties om onze activiteiten te promoten. Daarnaast kijken we uit naar de vaste locatie op de Schoterhoeve die onze groei zal ondersteunen en ons in staat zal stellen een bredere doelgroep te bereiken.

In Schalkwijk hebben we in 2025 een mooi ingerichte tuin, een mooi onderkomen met een kas. Wij gaan een uitdaging hebben om de tuin aan te leggen. De financiële middelen zijn beperkt, wij gaan ons best doen om via subsidie en fondsen het geld bij elkaar te krijgen.

Via de nieuwsbrief, onze website en sociale media houden we iedereen op de hoogte van onze activiteiten. Voor de deelnemers en hun mantelzorgers hebben we een actieve WhatsApp- groep. Om meer deelnemers te laten profiteren van onze locaties bieden wij de mogelijkheid om deelnemers thuis op te halen en terug te brengen. Een taak van een vaste vrijwilliger die voor de deelnemers en mantelzorgers een bekend en vertrouwt gezicht is.

  1. Afsluiting

Stichting ZaaiGoed is afhankelijk van structurele, praktische en financiële ondersteuning om haar missie te kunnen blijven verwezenlijken. Wij zijn dankbaar voor de steun van diverse subsidiegevers, fondsen en partners, en streven ernaar om ons werk verder uit te bouwen en te versterken. Coöperatie Buurts speelt bij dit alles in onze ervaring een verbindende factor.

Wij blijven ons inzetten voor een inclusieve samenleving waarin mensen met een haperend brein de zorg en ondersteuning ontvangen die zij verdienen.

Dit beleidsplan fungeert als leidraad voor onze toekomstige activiteiten en groei. Wij kijken uit naar verdere samenwerkingen en ontwikkelingen die onze missie ondersteunen.

Haarlem, 4 december 2024

Bestuur en directie Stichting ZaaiGoed