Bietjes inmaken!

Afgelopen vrijdag kregen we superverse bietjes, zo uit de grond, van Hein die bij Zonder Werken Niets een moestuin heeft.

En vandaag hebben we die ingelegd in zout en klaargemaakt in zoet-zuur. Men neme een kookboek:

men neme een kookboek

Snijd de bieten in plakken, net als de citroenen. Ga in de weer met azijn, basterdsuiker, kaneelstokjes, kruidnagels, laurierblaadjes…….En geniet van de heerlijke geuren die opstijgen! Het lijkt een ouderwets klusje maar gelukkig is het ‘dichter bij jouw voedsel’ komen weer helemaal hot. Dit is ook erg leuk om met de kinderen te doen in de zomervakantie. Ik weet zelf nog heel goed dat mijn moeder veel deed met oogst, bijvoorbeeld na een dagje met het gezin bosbessen plukken op de Veluwe. Ze maakte jam en daarvan weer taarten, en zelf maak ik graag chutney’s en zuur. Sinds een paar jaar maak ik ook Cider van mijn adoptie-appel-boom! Ook dat is een gezinsuitje; mijn zus en zwager hebben een boom gekregen voor hun jubileum trouwdag en mijn moeder voor haar verjaardag! En dus gaan we ieder jaar met elkaar naar de Olmenhorst om te oogsten van onze ‘eigen’ appelbomen. Waar we natuurlijk ook koffie drinken met een lekker stuk appeltaart erbij! Leuk cadeau toch?

Maar goed, terug naar Onze Gezellen en de Zintuigentuin! Een deel van de bietjes gaat op zout water en de andere helft doen we in een pan met azijn en rode wijn (hadden we niet, maar wel Port) en alle specerijen. Zo lekker! An heeft met Ria en Carla in de keuken gewerkt, blijven roeren! En Rietje en Elly hebben met Joke de ‘koude’ methode gedaan. Ondertussen werden ook de broodjes gesmeerd om mee te nemen naar de Zintuigentuin. Best veel werk! Maar bij het proeven van de stukjes die niet meer in de potjes pasten vonden we het wel de moeite waard, hum! Lekker! Hup, broodjes in het net van de rollator, drinken mee en gaan naar de Zintuigentuin.

Ook op de Zintuigentuin hebben we het druk, want we willen volgende week goudsbloemenzalf gaan maken, met dank aan de firma van der Pigge, en daarvoor hebben we nog veel meer blaadjes nodig!

Maar er wordt ook genoten, gelukkig. Want daar is de Zintuigentuin ook voor natuurlijk! Spannend volgende week of het goed is gegaan met de bietjes! Ik laat het je weten via deze blog! Wil je meebloggen? Dat kan, meld je maar aan en schrijf maar mee, leuk!!! Oh ja, nog een ding, ook Claude hebben we aan het werk gekregen hoor! Hierboven het bewijs!