Vandaag ga ik naar een groep ouderen in het Reinaldahuis en ik neem mee…..:

Brigitte de Brabander gaat op bezoek bij ouderen in het Reinaldahuis.

Ik begin bij het begin: Gisteren ben ik naar het bos geweest om natuurlijk materiaal te verzamelen en heb ik thuis pompoencakejes gebakken. Als deze morgen nog zo lekker ruiken…..!

Pompoencakejes op mooi gedekte tafel

 

En vanochtend heb ik nog even gestruind op onze Zintuigentuin in Haarlem Noord. Er is duidelijk vorst aan de grond geweest want het ziet er zo sprookjesachtig uit nu! Prachtig!

In het Reinaldahuis werd ik blij ontvangen door Greet Doornenbal, humanistisch raadsvrouw binnen zorggroep Reinalda. De Humanistisch Raadsvrouw staat met een luisterend oor klaar voor alle bewoners van het Reinaldahuis. Ieder mens wil graag gehoord en gezien worden. Ongeacht de levensbeschouwelijke achtergrond u ook hebt, soms is het fijn om met een objectief iemand te praten over lastige kwesties. Greet heeft de afgelopen weken met een groep ouderen bijzondere gesprekken gevoerd over de zintuigen. En nu wilde zij deze  gesprekscyclus afronden met een speciaal moment waarvoor Stichting ZaaiGoed is benaderd.

Greet ontving mij blij vanwege al het groen dat ik bij mij had! Ze begon met een ronde vragen “hoe was de afgelopen week?, “waarna ik aan de hand van de 5 zintuigen vertelde over wat ik bij me had. Er is gevoeld aan een kastanje, geproefd van een pompoen, geroken aan vochtig mos en natte bladeren. We hebben van de kleurige bloemen genoten en gesproken over zwermen lawaaierige spreeuwen.
We hebben ontroerd naar Herman van Veen, “Weet je nog?”, geluisterd. Even stil gestaan bij de zwaarmoedige kant van de herfst, en daarna weer over het plezier van het naar buiten gaan gesproken. Bij de meeste mensen was het een grote wens om vaker naar buiten te gaan, voor de natuur, maar ook om cultuur te snuiven…..

Tafelstuk

Na afloop heb ik de overgebleven cakejes uitgedeeld, 1 dame wilde graag het heideplantje mee naar huis, een andere dame een bosje groen en een bloem. Ik had de indruk, en een paar mensen vertelden mij dat ook, dat ze een prettige ochtend gehad hadden. En dat geldt zeker ook voor mij!!!!

Brigitte de Brabander.