We nodigen u van harte uit om met ons mee te doen!

0641866778

Erika Meershoek

of stuur ons een bericht

2 + 1 =

Ook ouderen met visuele beperking kunnen meedoen met het project Zintuigentuin!

FOCUS en AANPAK

Bij buurttuin Delfts Groen in Haarlem Noord is door Stichting Zaaigoed met en voor ouderen een maatwerk Zintuigentuin aangelegd.

Het perceel heeft stichting ZaaiGoed voor onbepaalde tijd gehuurd. Het ontwerp en de specifieke beplanting van de Zintuigentuin is in nauwe samenwerking met ouderen, leerlingen van het Nova College (Leerwerkcentrum houtbewerking), Tuin Totaal en Nijssen Tuin uitgewerkt, en is samen met professionals, leerlingen, buurtbewoners en gebruikers van de omliggende moestuinen aangelegd en beplant. Alles zo mens- en milieuvriendelijk mogelijk. De leerlingen van Nova College hebben tevens de kweekbakken gemaakt; geschikt voor ouderen met een rollator of rolstoel. In het vroege voorjaar van 2017 is de Zintuigentuin in gebruik genomen. Ieder jaar kent een thematische invulling van de tuinbezoeken en creatieve activiteiten, waaronder een Zintuigentuin Special.

Wat kunt u verwachten in 2017

In het seizoen van 2017 komt het zien- ruiken-voelen- proeven, en alles wat dit aan herinneringen en verhalen oproept, smaakvol bij elkaar in het Special kunstproject Zintuigentuin TheeCeremonie. Daarnaast wordt samen met Carla van der Weide, toegespitst op slechtziende / blinde ouderen, invulling gegeven aan ‘Voelen, ruiken, proeven en luisteren’. Carla stelt voor en met stichting ZaaiGoed voor het hele jaar een creatief programma op maat samen voor de wekelijkse bezoeken van de deelnemende ouderen met visuele beperking aan de Zintuigentuin, met de mogelijkheid om naar de nabij gelegen kantine van ‘Onze Gezellen’ te gaan voor lunch en, bij slecht weer, creatieve binnenactiviteiten.

Project Zintuigentuin Theeceremonie

De Haarlemse keramiste Liselore Halink is met een groep van max. 8 relatief vitale ouderen aan de slag gegaan.

Met hen ontwerpt zij een theeservies wat inspeelt op hun specifieke voorkeuren voor kleur, geur, smaak en gevoel. Dit wordt door Liselore in samenspel met de ouderen vertaald naar een theeservies waarin deze zintuiglijke waarnemingen tot uitdrukking komen. Plantaardig materiaal uit de zintuigentuin wordt verwerkt in het glazuur. Hierdoor wordt de tuin letterlijk opgenomen in het servies.

Theeceremonie met eigengemaakt servies

Met het unieke Zintuigentuin theeservies worden vervolgens, op de zintuigentuin, voor de buurt en passanten, maar natuurlijk ook voor en met de gebruikers van de tuin met een visuele beperking theeceremonies georganiseerd volgens de Chinese traditie van de Kong Fu Cha waarbij de verfijnde zintuiglijke beleving centraal staat. Het begint met het inschenken van de thee in kleine cilinders die de handen verwarmen en eerste geur vrijgeven. Deze eerste flush wordt vervolgens weggegooid. Vervolgens wordt de thee opnieuw ingeschonken en met elkaar gedronken. De klank van het inschenken en drinken, het gevoel van het servies (textuur materiaal en temperatuurverschillen), de geursensaties en de omgevingsgeluiden prikkelen allemaal de zintuigen. Alle gebruikers en aanwezigen spelen hierin een actieve rol.

VOELEN, RUIKEN, PROEVEN EN……..LUISTEREN!

voor ouderen met een visuele beperking.

Naast de deelname aan voornoemde Zintuigentuin Special wordt voor ouderen met een visuele beperking op de Zintuigentuin het (deel-) project VOELEN, RUIKEN, PROEVEN EN……..LUISTEREN! georganiseerd.

Voor deze specifieke doelgroep werkt een Zintuigentuin, rijk aan geur, textuur, smaak en geluid / stilte uitermate louterend. Alle zintuigen, behalve natuurlijk de visuele, worden op de tuin geprikkeld en gestreeld. Carla van der Weide maakt van het horen en luisteren een bijzondere beleving door sensitief te gaan luisteren naar de vogels, het wuiven van de grassen en de al dan niet verstorende achtergrondgeluiden en het met elkaar delen van de waarnemingen, herinneringen en verhalen die door de Zintuigentuin worden opgeroepen. De verhalen van de deelnemers worden opgetekend in een mooi klein boekje.

 

De verschillende seizoenen ervaren in de Zintuigentuin

Carla zal met kleine groepjes slechtziende en blinde ouderen (maximaal 6 ouderen) de Zintuigentuin een jaar lang op 1 vaste dag per week bezoeken om het verschil van de seizoenen te doorvoelen. Pal naast de Zintuigentuin ligt sportvereniging ‘Onze Gezellen’ met een kleine kantine met keuken, waar Carla en de ouderen welkom zijn voor creatieve activiteiten, het vertellen en luisteren, en het maken en genieten van de lunch met kruiden van de Zintuigentuin.