Dat onze deelnemers altijd centraal staan wil niet zeggen dat het 1-richtingverkeer is qua emoties, beleving en lering. Met grote regelmaat zijn de werkzaamheden in de zintuigentuinen zo intens dat het voor mij persoonlijk ook zeer waardevolle momenten zijn die mijn leven rijker maken. Namens stichting ZaaiGoed werk ik met mijn collega Liesbeth (foto rechts) in de door ons aangelegde ZaaiGoed Zintuigentuin van De Zorgcirkel in Heiloo. Twee dagen per week worden we met open armen ontvangen, vooral de vrijdag is voor iedereen het feestje van de week, er wordt naar ons uitgezien. 

Of het nu zonnig is of regenachtig, dat maakt inmiddels niet meer uit. Het gezamenlijk buiten zijn wordt zo gewaardeerd door de deelnemers dat ook bij een spatje regen iedereen meteen na de koffie de jas aantrekt en de tuin in gaat. Door wind en regen op je huid te voelen ervaar je dat je leeft! Alle zintuigen gaan ‘aan’ als je buiten bent: de geur van de tuin na een regenbuitje, de klank van een zangvogeltje, de kleur van een ontluikende bloem ontdekken.

het DemenTalent project

Er gebeuren dingen in de tuin waar ik van onder de indruk ben en ronduit fascinerend vind. In Heiloo hebben we een prachtig DemenTalent project. Ouderen met dementie die graag actief bezig zijn, het liefst ‘in het groen’, dat zijn onze vrijwilligers of tuincollega’s. Met elkaar doen we allerhande tuinklussen als zaaien, oogsten, de oogst verwerken, compostbakken keren en zeven, snoeien etc. Bij één deelnemer blijven we al maanden aangeven waar de compostbak staat. Totdat een nieuwe deelnemer ons tuinteam kwam versterken, nu 2 maanden geleden. Vanaf de eerste dag vraagt de nieuwe deelnemer waar de compostbak is en wat schetst mijn verbazing? Deelnemer één loopt linea recta met de nieuwe tuin-collega met kruiwagen naar de compostbak! Niet 1x maar steeds weer opnieuw! Fascinerend! De twee hebben elkaar gevonden en zijn echt tuinmaatjes geworden, zoals Liesbeth en ik dat ook zijn.

Delen en jezelf weer nuttig voelen

Gelijkwaardigheid is de kern van succesvolle samenwerkingen, zo ook hier. Het is de basis van vertrouwen en het met elkaar kunnen delen van moeilijke maar ook mooie momenten. Dat willen delen zie ik gebeuren in alle groenprojecten van stichting ZaaiGoed maar vooral in het DemenTalent project in Heiloo. Het nuttig kunnen zijn is zo’n grote wens van ouderen. Ik hoor regelmatig dat mensen zich niet meer nuttig voelen, ‘buitenspel’ gezet en belastend voor de maatschappij. Dat is voor niemand een fijn gevoel en daarom is een DemenTalent project zo waardevol. Het is maatwerk en moet aansluiten bij de voorkeuren, passie, en mogelijkheden van de oudere maar dan heb je wel een machtig mooi activiteitenprogramma waar iedereen blij van wordt. Ik geniet in ieder geval enorm van deze dagen met de stoere maar kwetsbare ouderen die zoveel meer kunnen dan we voor mogelijk houden!