We leren het nooit. Correctie: ik leer het nooit.
Hebben we een mooie dag, zonnig en uit de wind heerlijk warm, begin ik meteen zaailingen buiten uit te planten! Week later vriest het ’s nachts weer, alles diep droevig aan het sterven van de kou. Laten we het op puur enthousiasme houden!
Het heeft ook te maken dat de Zintuigentuin in Heiloo zo heerlijk beschut ligt, dat het er al snel aangenaam is en dat je je qua gevoelstemperatuur rap op Ibiza waant! De doperwten kunnen wel gewoon tegen een beetje kou, dat gaat wel goed. Maar de courgetteplantjes, tsja, dat is een ander verhaal. Courgetteplantjes? Ja, het staat er echt, courgetteplantjes. Je weet wel, die warmteminnende tere plantjes die pas eind mei naar buiten mogen. Maar goed dat we niet alles hebben uitgeplant maar dat we de helft hebben bewaard voor als het misgaat. Dat is tip 1 voor deze maand: zet niet al je kaarten op 1 zonnige dag in. Verdeel dat wat je binnen hebt voorgetrokken (dat betekent zaaien in een kweekkasje) in delen en zet niet alles in 1 keer buiten. Stel dat je nog vorst krijgt, dan krijg je een nieuwe kans.
Maar we hebben wel veel plezier gehad en genoten van de tuin en elkaar!
In het tuinblaadje van Zonder Werken Niets, de volkstuinvereniging in Haarlem waar onze andere Zintuigentuin wordt aangelegd zat deze maand een zakje zonnebloempitten. Voor de jaarlijkse wedstrijd wie de hoogste zonnebloem kan kweken. Dat gaan wij ook doen! Iedere huiskamer krijgt een eigen pot, allemaal een andere kleur anders kan deze onderling geruild (gestolen) worden. Dat willen we niet. Naam van de huiskamer staat op een label in de pot en in iedere pot zitten 6 of 7 pitten. De huiskamer die de hoogste zonnebloem weet te kweken krijgt van mij een grote taart. Van Vresia natuurlijk! Mirjam Vrees maakt altijd prachtige themataarten voor stichting ZaaiGoed, nu maar hopen dat zij de laatste week van augustus beschikbaar is, want dan gaan we de zonnebloemen opmeten! Ik denk wel dat het een taart wordt waarmee je 5 huiskamers blij mee kan maken, maar dat zeggen we nu nog niet anders doet niemand z’n best meer!
De smaaksensaties zijn ook erg fijn! In mijn vorige stukje heb ik een oproep gedaan om de jonge kaas te verbannen en in plaats daarvan over te stappen op oude kaas. Dat is helaas nog niet gebeurd, maar ik blijf zachtjes duwen om dat voor elkaar te krijgen. En ja, ik weet dat het duurder is, maar neem dan gewoon wat minder. Het is belangrijk om de zintuigen te prikkelen. Mensen eten er beter door, vaak ook wat meer, maar vooral met meer genoegen. En dat is zeker voor ouderen, waarbij de zintuiglijke ervaringen sowieso afnemen, erg wenselijk en fijn!
We hebben het ons lekker laten smaken, afgelopen weken! Eerst zijn heel wat dadels gevuld met monchou kaas. Zo lekker bij een advocaatje! En de week erna hebben we gestoomde makreel met een Amsterdams uitje gesnoept! Heerlijk bij een jonge borrel, maar zeker ook bij een kopje thee….