1000 geurzakjes…

Vandaag 19 december 2017 heb ik samen met Monique Dijkzeul de 1000 geurzakjes uitgedeeld bij de huizen van Zorgbalans waar Monique vaste medewerker is en ik vanuit stichting ZaaiGoed een groen- en creatief activiteitenproject doe. Dat kwam zo….

Toen Truus van Dam 17 geurzakjes voor haar mede bezoekers van ontmoetingscentrum Europastroom wilde breien konden we geen van allen bevroeden waar dat op uit zou draaien.
Het leek mij een mooi gegeven om rond de feestdagen een geurzakje uit te delen aan ouderen, met dementie, die intern in een zorginstelling wonen. Ik zette een klein oproepje in het Haarlems Dagblad wie wilde helpen met breien, haken of naaien. Er kwamen meteen enthousiaste reacties! De versmarkt Akgül werd gevraagd om 50 zakken lavendel te sponsoren, wat meteen werd gedaan! Geweldig!
In de gebreide zakjes moest een binnenzakje komen, anders zou de lavendel eruit vallen. Dus werden er binnenzakjes genaaid door Liesbeth van Ginkel, Joke Riemens, Carla van der Weide. Hele avonden en zondagen is daaraan gewerkt…Heel veel dank dames.

Op Europastroom en Spaarnestroom werd het vullen van de binnenzakjes een terugkerende activiteit, iedereen wilde meehelpen! Hoe mooi is dat?! En er werd een prachtige collage gemaakt die één kant van het kaartje werd, op de nadere kant een nieuwjaarsgroet en een kerstwens.

Vandaag was het dus zover, we konden onze ronde maken! Langs 9 huizen met een rieten mand gevuld met heerlijk geurende, zachte handgemaakte zakjes. Handgemaakt door mensen die we kenden, maar ook door mensen die we helemaal niet kenden en vanuit een goed hart hebben meegewerkt! Monique en ik werden op iedere locatie warm onthaald, het was een emotionele roadmovie; auto in, auto uit, mandje vullen, zakjes tellen, aanmelden bij de verzorgenden, afdelingen op, kamers in. We hebben op de rand van enkele bed gezeten, handen vastgehouden, een kus op een bol gegeven, tranen en snottebellen afgeveegd, verhalen aangehoord, geurzakjes in handen gestopt, zachtjes over een wang gestreken met een wolletje, en getroost. Het was een ontroerende dag, het heeft me geraakt. Monique en ik hebben vandaag veel mensen heel erg blij gemaakt, niet in de laatste plaats onszelf! Het was een dag die ik niet snel zal vergeten, het geluk te zien van deze kwetsbare ouderen was prachtig!

Donderdag 21 december brengen we de laatste geurzakjes rond in het Reinaldahuis! Ook weer een mooi moment.

Namens iedere ontvanger van een prachtig handgemaakt geurzakje wil ik iedereen die geurzakjes voor ons heeft gemaakt heel hartelijk danken!

geurzakjes