Maak kennis met onze therapiehond Miep

Miep is een Welsh Springer Spaniël, geboren op 17 maart 2018

Vanaf dat Miep 3 maanden oud is gaat ze mee naar projecten van stichting ZaaiGoed zoals de zintuigentuin in Heiloo (ouderen met haperend brein), de zintuigentuin in Haarlem Noord (kwetsbare ouderen waaronder met slecht geheugen) en bij het groenproject aan De Laan van Berlijn (kwetsbare ouderen met geestelijke beperking en/of geheugenproblemen) in Schalkwijk Haarlem.

Onze deelnemers zijn blij met Miep en willen voor haar zorgen. Dit laten we graag gebeuren omdat het mensen een rol geeft: zorgdragen voor. De rollen zijn dan ineens omgedraaid en de deelnemer voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van Miep. Iedereen let op of het goed gaat met haar, of ze het niet koud heeft, of er wel vers water staat…… Maar de deelnemers vinden het ook heel fijn om Miep te aaien, haar op schoot te nemen en haar warmte te voelen en tegen haar te praten. In de hersenen worden dan gelukstofjes aangemaakt die zorgen voor blijdschap, veiligheid of tevredenheid, zoals oxytocine. Dat is een mooi proces om te zien gebeuren.

Ouderen zingen voor haar,

Miep is een geboren therapiehond zoals we Miep officieel zouden noemen. Maar eigenlijk maakt Miep 100% deel uit van het ZaaiGoed-team. Miep wordt door onze deelnemers met groot enthousiasme verwelkomt zodra ze arriveert. Ouderen zingen voor haar, bekommeren zich om haar, borduren haar beeltenis op een kussen en spelen met haar. En Miep is blij dat ze naar buiten mag, ze vind geknuffeld worden fijn en ze plaagt de deelnemers graag door met regelmaat een bezem af te pakken.