Meer info cursussen

Macramé

Ook zo’n zin om na de vakantie uw huis gezellig te maken? Wat denkt u van een prachtig uiltje, wanddecoratie of plantenhanger, zelf geknoopt van natuurlijk touw. Liesbeth van Ginkel, kan vingervlug de mooiste dingen knopen zonder dat haar vingers daarvan in de war raken en vindt het leuk haar kennis aan u over te dragen. Plan 3 woendagavonden van 19:00 uur tot 21:00 uur voor uzelf en u gaat met iets moois naar huis. De cursus van 3 bijeenkomsten met maximaal 6 deelnemers vindt in september en oktober plaats op onze thuisbasis, de zintuigentuin in Haarlem Noord. Wees er snel bij, want er zijn al 5 plekken besproken.

Kokkerellen en tafelen

Deze activiteit speelt in op samen koken en eten wat de pot schaft, bij uitstek een gezond en blij stemmend sociaal bindmiddel. Verschillende actieve tuiniers op Zonder-Werken-Niets zijn / worden benaderd om met een deel van hun oogst (allerhande kruiden, vergeten groenten, eetbare bloemen) samen met een lokale kok en de deelnemende ouderen een maaltijdsoep / -salade van het seizoen te maken en deze zich vervolgens te laten smaken aan een mooi gedekte tafel buiten in de tuin of, bij slecht weer, in het tuinhuis. In de periode mei tot november willen we 3 ‘stuif es in lunches’ organiseren, met per keer maximaal 8 mee-eters 

Handig allerhande

Nel Boerman kan toveren met allerhande restmateriaal (papier, textiel, leer, plastic etc.) en recyclegoed en gaat de cursus ‘handig allerhande’ vormgeven en begeleiden. De cursus van 7 bijeenkomsten met maximaal 8 deelnemers op leeftijd vindt in het voor- en najaar plaats. Bij voldoende animo wordt, zoals bij en wellicht in kruisbestuiving met de cursus bloemschikken, aan het eind van het jaar een kortlopende cursus georganiseerd met de focus op de feestdagen. 

Tekenen en schilderen

Een cursus tekenen en schilderen  voor jong en oud.  Gedurende 7 bijeenkomsten maakt ieder naar eigen wens een schilderij of tekening. Bij mooi weer werken we buiten in onze zintuigentuin, bij slecht weer binnen in ons grote tuinhuis. De in augustus-oktober 2018 voor het eerst georganiseerde teken- en schilderscursus smaakte naar meer en is opnieuw geprogrammeerd. Iedere bijeenkomst start met koffie en koek waarna de deelnemers onder begeleiding van Eric Hopman, een nieuwe docent, buiten in de tuin en bij slecht weer binnen in het tuinhuis aan de slag met teken- en schilder opdrachten in verschillende materialen en stijlen (kunststromingen). Iedere deelnemer (max. 6) maakt in 7 ochtendsessies (10.00-12.30 uur) naar eigen kunnen en inspiratie diverse impressies. De gemaakte kunstwerken worden met elkaar besproken.

Bloemschikken

Mensen zijn gek op bloemen en bloemstukken. Stichting ZaaiGoed heeft de meester bloemist Ben Berendsen (1949) uit Amsterdam bereid gevonden om speciaal voor ouderen met snijbloemen en ander groen van het seizoen en oude / gerecyclede objecten (vaasjes, flessen, potjes e.d.) een cursus natuurlijk bloemschikken te geven.

Ter inspiratie zal hij verschillende stijlen uit west en oost en toepassingen voor verschillende bijzondere momenten tonen. Ook zal hij ingaan op de grotendeels vergeten taal en symboliek van diverse bekende snijbloemen, wat met name in Victoriaans Engeland een levende traditie was en waar de levensechte bloemstillevens van de Nederlandse meester-schilders uit de 16e en 17e eeuw bol van staan.

De deelnemers maken, inspelend op wat het seizoen aan schoons te bieden heeft, in 2-3 sessies onder begeleiding van Ben verschillende eenvoudige bloemschikkingen.

Bij voldoende animo volgt een special in aanloop naar de kerstdagen. Het worden sessies met maximaal 8 deelnemers per cursus.