miep

Therapie

hond

Miep gaat mee naar projecten
van Stichting ZaaiGoed

Miep is een Welsh Springer Spaniël, geboren op 17 maart 2018

Vanaf dat Miep 3 maanden oud is gaat ze mee naar projecten van stichting ZaaiGoed zoals de zintuigentuin in Heiloo (ouderen met haperend brein), de zintuigentuin in Haarlem Noord (kwetsbare ouderen waaronder met slecht geheugen) en bij het groenproject aan De Laan van Berlijn (kwetsbare ouderen met geestelijke beperking en/of geheugenproblemen) in Schalkwijk Haarlem.

Onze deelnemers zijn blij met Miep en willen voor haar zorgen. Dit laten we graag gebeuren omdat het mensen een rol geeft: zorgdragen voor. De rollen zijn dan ineens omgedraaid en de deelnemer voelt zich verantwoordelijk voor het welzijn van Miep. Iedereen let op of het goed gaat met haar, of ze het niet koud heeft, of er wel vers water staat…… Maar de deelnemers vinden het ook heel fijn om Miep te aaien, haar op schoot te nemen en haar warmte te voelen en tegen haar te praten. In de hersenen worden dan gelukstofjes aangemaakt die zorgen voor blijdschap, veiligheid of tevredenheid, zoals oxytocine. Dat is een mooi proces om te zien gebeuren..

Ouderen zingen voor haar,

Miep is een geboren therapiehond zoals we Miep officieel zouden noemen. Maar eigenlijk maakt Miep 100% deel uit van het ZaaiGoed-team. Miep wordt door onze deelnemers met groot enthousiasme verwelkomt zodra ze arriveert. Ouderen zingen voor haar, bekommeren zich om haar, borduren haar beeltenis op een kussen en spelen met haar. En Miep is blij dat ze naar buiten mag, ze vind geknuffeld worden fijn en ze plaagt de deelnemers graag door met regelmaat een bezem af te pakken.

Op een van de filmpjes zien we een hele jonge Miep die in slaap wordt gezongen door Jo, een van onze deelnemers. Fantastisch! Heel even is Jo weer terug in een tijd dat zij voor haar kinderen zong voor het naar bed gaan. Hoe belangrijk is zo’n moment….. Enkele deelnemers in Heiloo hebben zelf vroeger een hond gehad en genieten nu van Miep of het weer hun eigen hond is. En Miep is niet eenkennig opgevoed, dus ze gehoorzaamd en loopt achter mensen aan. Rondje om de tuin aan de riem? Miep gaat mee. Middagdutje in de mand aan de voet van Han (een DemenTalent deelnemer)? Miep is 100% vertrouwd naast haar vriend Han.

Miep laat ons allemaal opbloeien!

Miep was 6 maanden oud toen bij haar heupdysplasie werd ontdekt. Aan beide kanten en bovendien te slecht voor een operatie. We hebben met elkaar gehuild; de deelnemers en wij van ZaaiGoed. Iedereen is bezorgd om Miep, ontziet haar en vertroetelt haar. Deelnemers gaan zelfs op handen en knieën om haar kusjes te geven zodra ze zien dat Miep een beetje last heeft van haar heupen. Miep blijft gewoon meekomen en doet met alles mee. Want ze heeft een taak, een belangrijke taak, namelijk onze kwetsbare ouderen laten weten dat zij ertoe doen. En dat zij een rol hebben in ons leven.

GALLERY

BLIJ MET MIEP!