Mirjam Vissers

Waarom heeft ZaaiGoed juist Mirjam Vissers als Ambassadeur gevraagd?
Mirjam Vissers is striptekenaar (oa Trouw), cartoonist (oa Financieel Dagblad), en illustrator (oa HP De Tijd).

Ouderen en zeker ouderen met dementie roepen ‘zwaarte’ op: zorgen, tijdrovend, wegkwijnend, lastig, etc. Dat zie je echter niet in strip MAM! van Mirjam Vissers. Ze toont wel onbegrip en miscommunicatie tussen moeder en dochter, maar altijd met een glimlach zonder het probleem weg te wuiven. Doordat Mirjam terloopse dialogen uitvergroot worden ze zeer invoelbaar. De zeer herkenbare situaties doen je realiseren dat eigenwijsheid en betweterij menseigen is, dat iedereen wel zo’n oudere kent in zijn of haar omgeving, sterker nog, dat het in ons allemaal zit. Uiteindelijk. Tegelijkertijd laat het je inzien dat je een lastige situatie / gesprek ook kunt ombuigen, waardoor het lichter en soms zelfs hilarisch wordt. Dat is een  eyeopener die Mirjam je, ‘uit de losse pols’, voorschotelt!
Die lichtheid en toenadering is wat stichting ZaaiGoed zeer aanspreekt. Stichting ZaaiGoed laat ouderen, met en zonder dementie, opbloeien door middel van groen- en creatieve projecten! Genieten van het buiten zijn in de natuur, de onderlinge contacten en naar vermogen fijn bezig zijn. We stellen echt contact en welbevinden centraal en werken aan en met het menselijk kapitaal. Daar past Mirjam bij.

 

 

We laten Mirjam aan het woord:
“Het ZaaiGoed Ambassadeurschap sluit aan bij wat ik nu ervaar. Mijn moeder leeft en geniet nog omdat ze een tuin heeft! Ze werkt heel hard in de tuin en hoewel ze qua gezondheid achteruit gaat kijkt ze al maanden enorm uit naar het voorjaar, het nieuwe tuinseizoen! Mijn moeder heeft een kunstopleiding gedaan maar haar tuin werd uiteindelijk haar kunstwerk. Zij is de  inspiratiebron voor de strip MAM. Zelf ervaar ik dat ouderen  ineens heel eerlijk en strijdbaar worden en blokkades wegvallen. Niet altijd even leuk, maar wel oprecht. Mensen knappen op van buiten zijn. Groen doet echt iedereen goed. Mijn moeder is 88 jaar en gaat graag naar buiten terwijl je vaak hoort dat ouderen dan ineens niet meer willen. Teveel gedoe? Ik weet het niet maar ik geef graag de volgende boodschap mee aan mensen namelijk dat oude mensen geen aparte soort zijn! Ze zitten in een oudere jas, zijn wat trager geworden, maar voelen zich niet oud. Elk oud mens is ooit net zo jong geweest als jij.

Foto Mirjam Vissers

Mijn zus is specialist ouderengeneeskunde. Daar heb ik mijn interesse voor Alzheimer vandaan. Ik heb ook een tijd schilderijen van ouderen met dementie gemaakt. Wekenlang heb ik toen in een zorginstelling rondgelopen en geschilderd. Je ziet verschillende gemoedstoestanden, zoals vrolijk lachend maar ook heel somber. Ik vond dat triest en hartverscheurend, want contact maken was niet meer mogelijk. De  geschilderde portretten waren  een openbaring voor de medewerkers van het zorgcentrum. Zij zagen namelijk ineens een bewoner met uitstraling, houding en een persoonlijkheid. Ik heb zelfs enkele schilderijen verkocht aan familieleden, heel bijzonder.

Schilderij Mirjam Vissers

Het is goed om jongeren te betrekken bij ouderenprojecten omdat jongeren er gewoon niet bij stil staan  dat zij ooit ook oud en/of zorgbehoevend worden.”

Een hele kleine selectie van opdrachtgevers van Mirjam: Teleac/NOT, Knipmode, Uitgeverij Deviant, Uitgeverij Boom, CBS, Gooi- en Eemlander, Opzij, de Bomenstichting,  Metro,  Dura Vermeer,  Het Financiële Dagblad, Readers Digest, Dagblad Trouw, tijdschrift Management Team  en HP/deTijd.

Op http://www.mirjamvissers.nl vind u alle informatie over Mirjam Vissers en haar werk.