Ons kernteam

Wilma Overbeek directeur Stichting ZaaiGoed

Wilma Overbeek

Met mijn opleidingen agogisch werk en sociale dienstverlening ben ik in contact gekomen met vele doelgroepen. Vanaf mijn 21ste ben ik betrokken bij het opzetten van verschillende dagbesteding locaties in Haarlem. Met deze ervaring is het voor mij duidelijk dat een locatie een veilige haven moet zijn waar de (mogelijke) verwarring en zorgen even kunnen worden vergeten. In de afgelopen jaren heb ik mijzelf ontwikkeld in het verbinden van meerdere maatschappelijke doelstellingen. Vanuit mijn betrokkenheid bij natuur en milieu is het sociale maatschappelijke aspect om kwetsbare ouderen een fijne dag te bieden met buiten activiteiten die de zintuigen prikkelen erbij gekomen. Sinds 2018 ben ik aangesloten bij Netwerk Kwetsbare Ouderen (ontstaan uit Haarlem Dementie Vriendelijk). Het netwerk bestaat uit meerdere zorgorganisaties die opkomen voor de belangen van kwetsbaren en hun mantelzorger binnen Haarlem en Zandvoort. Met het organiseren van het mantelzorg buurtcafé in Haarlem Noord bied ik de mantelzorger de mogelijkheid gelijkgestemde te treffen en hun ervaringen te delen met elkaar en ondersteund door professionals.

Meewerken met de deelnemers en de vrijwilligers tijdens de verschillende projecten biedt iedereen een actieve, zinvolle en waardevolle dag. Sinds 2020 is ZaaiGoed uitgenodigd om zich aan te sluiten bij VanHier Haarlem. Alle zintuigen komen in actie bij ZaaiGoed. Die van de deelnemer, de vrijwilliger maar ook zeer zeker bij die van mijzelf.

Liesbeth van Ginkel

Mijn naam is Liesbeth van Ginkel. Na het verlaten van de tuinbouwschool en een lange tocht door horeca Haarlem/Heemstede kwam in 2017 Stichting ZaaiGoed in mijn leven. Het is een heerlijke plek voor mensen met en zonder haperend brein, in het groen. Mijn groene vingers en de jaren als gastvrouw/assistent manager kwamen hier mooi samen. Het was wel even wennen om het gehaaste horecaleven om te zetten in samen tuinieren met de tuinclubleden.

Buiten tuinieren ben ik ook graag binnen creatief bezig. 1x in de week is er ZaaiGoed Creatief in Wijkcentrum de Horizon Ambonstraat 2A in Haarlem Noord. Daar verzorg ik in de ochtend Koffie Met Kaart en ‘s middags is er creatieve vrije inloop. Je kunt dan lekker aanschuiven met je eigen werk of gewoon voor de gezelligheid. Loop gerust eens binnen.

Liesbeth van Ginkel
Truus Middelhoff begeleider ZaaiGoed

Truus Middelhoff.

Ik ben Truus Middelhoff. Per 1 januari 2023 versterk ik het ZaaiGoed team op de woensdag. Ik ben lang werkzaam geweest in de zorg. Begonnen in de kinderopvang bij kwetsbare kinderen, overgestapt naar receptioniste bij de Janskliniek en vandaar uit weer terug in de zorg als medewerker welzijn/activiteitenbegeleidster. Eerst in de Janskliniek zelf en vanwaaruit doorgestroomd naar dagbesteding voor (dementerende) ouderen en daar kwam Wilma op mijn pad.

Na een bezoek op de tuin was ik verkocht. Wat een mooie plek om te werken en de deelnemers een mooie dag te bezorgen. Heerlijk om te zien zoals de deelnemers genieten. Ik pakte de kans dan ook met beide handen aan. Zowel binnen als buiten vind ik het leuk om mijn bijdrage te leveren aan een welgeslaagde dag. De wandelingen op de tuin, het verzorgen van de lunch en in de middag een hersenkraker te introduceren. Allemaal leuk om te doen.

Gerda

Gerda Hofland is ook iedere woensdag bij de Tuinclub aanwezig, haar hart ligt vooral bij het onderhouden van de zintuigentuin in samenwerking met de deelnemers. Gerda heeft 9 jaar in de verpleging gewerkt, en daarna ruim 35 jaar in het Reinaldahuis, waarvan de eerst 12 1/2 jaar als medicijnbeheerster en 13 jaar als aktiviteitenbegeleidster. Na haar pensionering is zij jaren vaste begeleider geweest van de Groen doet Goed uitjes van stichting ZaaiGoed met intern wonende ouderen van Reinalda. De Zintuigentuin raakte haar en niet gehinderd door enige kennis van zaken heeft Gerda zich op het tuinieren gestort en in rap tempo ontwikkelt tot echte tuinvrouw. Zij is energiek, leergierigheid en nieuwsgierig. Haar no-nonsens houding en hands-on mentaliteit zijn een geweldige aanvulling op ons team.

Gerda, vrijwilliger bij Stichting ZaaiGoed

Annemarie Vendel

“Mijn naam is Annemarie Vendel, geboren in 1950. 45 jaar lang ben ik werkzaam geweest in de zorg, met name op de polikliniek van een ziekenhuis, waar je allerlei mensen ontvangt en ontmoet. Degenen die mij het meest aanspraken waren de kwetsbare patiënten die behoefte hadden aan een extra stukje aandacht en begrip. Helaas liet de tijd dat niet altijd toe. Daarom voel ik mij op de Zintuigentuin van stichting ZaaiGoed zo op mijn plaats, namelijk dat er nu alle tijd en ruimte is om het de mensen naar de zin te maken. We bezorgen hen een gezellige dag waar we met elkaar invulling aan geven.”

Annemarie is iedere woensdag aanwezig bij de Tuinclub om daar de deelnemers te ontvangen en te begeleiden bij creatieve activiteiten. Hoogtepunt van de woensdagen zijn De Quiz, met borreltje en zoutje. De quiz is een door haar ontwikkelt woordspel waarbij de deelnemers én aanwaaiende mantelzorgers een woord moeten raden aan de hand van lastige vragen. Niet zomaar een quiz. De winnaar ontvangt een prijsje, door Annemarie gekocht en mooi ingepakt. Er zit maar 1 addertje onder het gras: de winnaar MOET delen! Haar innemende, rustige en bescheiden persoonlijkheid, maakt dat onze deelnemers zich direct thuis voelen. 

Bestuursleden

Stichting ZaaiGoed heeft een bestuur met betrokken leden!