Op 6 mei 2016 kreeg Bezoekerscentrum de Kennemerduinen bezoek van een groepje bewoners van het Reinaldahuis en hun begeleiders. Ik liep op dat moment stage bij dit bezoekerscentrum en zou ook helpen bij het begeleiden van de groep. Het zou mijn eerste ervaring worden met deze doelgroep, wat ik van deze dag moest verwachten wist ik dus niet. Zodra de bewoners aankwamen bij het bezoekerscentrum, was al duidelijk dat deze dag veel indruk maakte. Sommigen waren vrolijk, anderen leken nog te kijken waar ze waren. Bij een enkeling bracht het bezoek direct herinneringen boven aan vroeger.

Tijdens de koffie en thee werden liedjes over vogels herinnert en gezongen. Hierbij deed de een met meer enthousiasme mee dan de ander, maar het bracht bij de hele groep direct een goede sfeer, die de rest van de dag zou  blijven. Toen we buiten met z’n allen gingen wandelen, begon ik echt veranderingen te zien bij mensen. Mensen keken met interesse om zich heen, en genoten zichtbaar van de zon op het gezicht. Er werd geluisterd naar de vogels, en er werd over hen gezongen. Hoewel de meeste bewoners in een rolstoel zaten, zag je hen toch ‘in beweging’ komen. Je zag meer en meer dat zij deelnamen aan deze wandeling, in plaats van alleen van plaats naar plaats geduwd te worden in de rolstoel.

Na de wandeling stond er voor de groep een lunch klaar, in de buitenlucht zodat er nogmeer van het mooie weer genoten kon worden. Tijdens de lunch zag je alle bewoners nog nagenieten van de wandeling. Er werd gelachen en gekletst over de gebeurtenissen van vandaag. Toen het tijd was om terug naar huis te gaan, zag je het contrast met toen de groep was aangekomen. De bewoners waren levendiger, vrolijker en het was zichtbaar dat zij nogsteeds genoten van de dag.

Na deze dag ben ik gaan inzien hoe belangrijk het eigenlijk is dat er voor deze, vaak vergeten, doelgroep ook activiteiten worden aangeboden. Het doet deze mensen, die zo vaak binnen zitten, zoveel goed naar buiten te gaan. Dit is iets waar zeker meer aandacht aan besteed zou moeten worden, en iets waar ik bij mijn eigen toekomstige loopbaan ook mijn steentje aan bij wil dragen.

Heather Hoekstra