Verslagje met collage Hortus Botanicus Westervenne_Pagina_2Woensdag 6 juli stond in het teken van bloemen: we gingen naar de Hortus Botanicus in Alkmaar! De zon scheen uitbundig en we begonnen daardoor meteen na aankomst heerlijk met koffie en appeltaart op het terras. Het vakantiegevoel werd ermee opgeroepen, het zou een ontspannen dagje worden.

Na de koffie werden we door een gids uitgenodigd voor een wandeling door de Hortus begeleid met mooie verhalen en inspirerend groen. Amper onderweg zagen de meeste van ons, vanaf het bruggetje, een ijsvogel! Hij dook vanaf een tak steeds het water in, daar bleken kikkervisjes te zitten, een ware traktatie voor de ijsvogels.

Wat stond de tuin er mooi bij, alles in kleur en geur! Een gedeelte wordt nog gebruikt om medicijnen of cosmetica mee te maken, onder andere een zwaar giftig plantje wat gebruikt wordt als spierontspanner, maar gelukkig stonden er vooral lekkere kruiden en prachtige bloemen. Zo bleek het knalgeel/oranje veld uit goudsbloemen te bestaan. En iedereen heeft wel even geroken aan en/of geproefd van de tijm, rozemarijn, eucalyptus en munt. We mochten ook wel wat plukken, wat normaal gesproken echt niet mag. Uiteindelijk hadden we wel een rollatormand vol bloemen! De meegebrachte bloemenpersjes hebben we, eenmaal terug op het terras, volgedaan met de geoogste bloemen en mooie bladeren. Deze moeten nu drogen zodat we daar later mee aan de slag kunnen gaan. Ook bij de begeleiders kwamen herinneringen naar boven van vroeger toen je als kind bloemen ging drogen. Jaren later viel dan nog wel eens een vergeten bloemetje uit een boek!

Met de bloemen in de pers werd het tijd voor een lekkere lunch, broodjes, humus, kaas en ham en natuurlijk een goed glas wijn erbij: om het vakantiegevoel vast te houden! Spannend wat we te zien krijgen als de persjes weer opengaan…….wordt vervolgd!