Deelnemers: Mw Hermus, mw Kaagman, mw Houniet, dhr Hetem, mw Groffen, mw Meijboom.

Begeleiders: Fred, Erika, Bets, Diny, Henny, Eveline en Marieke.

Wat een talent hebben we bij elkaar gebracht! Op vrijdag 24 juni ging iedereen creatief los met het thema water! Natuurlijk eerst koffie, begeleid met vrolijke waterliedjes incl. enkele totaal onbegrijpelijke gedichten uit de bundel ’Praten tegen langzaam water’ van van der Graft. Nee, dan liever de poëzie van Lennaert Nijgh over Het Spaarne, voorgedragen door Diny.

Vilt, schaar, naald & draad, stiften, potlood, wol, kortom, de tafel werd bedolven onder diverse knutselmaterialen en daar ging iedereen vervolgens meteen mee aan de slag. De grote maar kale eucalyptus-tak moest goed gevuld weer mee terug. Er werd gewerkt aan een kogelvis, een kwal, inktvissen, nog meer vissen,  en zelfs een eend! Eenmaal aan de tak ontstond een heus aquarium!

We hadden ook twee stille maar zeer artistieke kunstenaars onder ons: mw Houniet en dhr. Hetem. Mw. Houniet maakte een prachtig schilderij met een bootje en enkele zeer blije kinderen (waren wij dat?). Dhr. Hetem nam eerst ruim de tijd om uit het beeldmateriaal van alle bijensoorten een specifieke bij te kiezen en deze vervolgens met precisie te tekenen, op een 2D bijenkast in het veld. Twee bijzondere kunstuitingen, ontroerend ook.

Eveline vond weer een kikkervisje (eigenlijk nog een dikkopje?) die we met wat water en zand in een loepbeker konden bekijken, net als een megamargriet! Natuurlijk genoten we na de lunch weer van een bolletje duindoornijs: Water in al zijn vormen en qua locatie zo passend.

Marieke Boon is tijdens het knutselen in gesprek gegaan met de deelnemers. Ze sprak over het begrip thuis. Wat maakt dat je ergens thuis bent, dat je je goed voelt, veilig en beschut. Dat heeft niet enkel met bakstenen te maken, juist niet zelfs. Maar met wat dan wel? Daarover later meer.

Na afloop ontving ik een mooie reactie van Bets, vaste Groen doet Goed-vrijwilliger:

“Wat was het weer een geweldige dag vrijdag, de mensen hebben weer genoten en wij ook trouwens hoor. Er komen toch dingen in de mensen los die je niet meer verwacht en misschien staan ze zelf ook wel verbaasd dat ze dit nog kunnen. Jammer dat ze het vaak snel weer kwijt zijn maar op het moment genieten ze er echt van.”

Bets verwoord precies wat er gebeurt tijdens Groen doet Goed en waarom ZaaiGoed dit zo’n belangrijk project vind: Groen doet Goed haalt het beste in de mens omhoog tijdens optimaal genieten!