Stichting ZaaiGoed is begonnen met het project Zintuigentuin in Heiloo. Een prachtige locatie met een ruime groene tuin waar kippen en 2 geitjes wonen, waar de bestaande moestuin verhoogd wordt en een heuse Zintuigentuin is aangelegd door stichting ZaaiGoed. Iedere week bezoeken we een hele dag zorgvilla Westervenne en maken een jaarrond zintuiglijk tuin-programma met hun bezoekers, ouderen met geheugenproblemen.
Hierboven zijn dames druk in de weer om van de gedroogde Verveine de blaadjes te ritsen. Deze gebruiken we om thee van te trekken, de Franse nationale zomerthee!
Er zijn 5 huiskamers die, heel toepasselijk, allemaal een bloemennaam hebben! Hoe welkom kun je je voelen?! Inmiddels heeft de Anemoon een mooi zaaikasje en een wat grotere kweekbak voor de keukenkruiden. Ook de Margriet heeft nu een zaaikasje. Dat betekent dat we bij aankomst eerst naar de zaai-kinderen gaan kijken, of ze het lekker warm hebben en genoeg te drinken hebben. Dus eerst naar Anemoon, door naar Margriet en vanaf volgende week ook nog langs…..Jasmijn? Goudsbloem? Of toch eerst de Lavendel? Uiteindelijk hebben we allemaal een kweekkasje en kunnen we steeds iets buiten uitplanten. Tenminste….als er goed wordt gezorgd voor de zaailingen.
De plantlabels worden keurig beschreven! Want hoe herken je nog wat je gezaaid hebt? Klein en groen is toepasbaar op alles, bijna alles, wat je zaait.
Binnenkort komen de verhoogde bloembakken. Deze worden gemaakt door de leerlingen van het Nova College Haarlem. Er staan nu al 4 lagere bakken in de moestuin, daar komen nog 2 lange verhoogde bakken bij zodat ook deelnemers met rollator of zelfs rolstoel aan kunnen tuinieren.
Best hard werken hoor, dat zaaien. het is een precies werkje! Zaai je teveel op 1 plek dan is er geen ruimte om te kiemen (zo noem je het ontwikkelen van een zaadje). Je zaait niet dieper dan de grootte van het zaadje zelf en je moet rekening houden met hoe groot het zaadje uiteindelijk denkt te gaan worden. Kortom….als je daar aan moet denken, dan hangt je tong wel al uit je mond van de inspanning!
Gelukkig doen we bij stichting ZaaiGoed graag aan Smaaksensaties! En dit keer is dat hele oude brokkelkaas met Franse gember en zelfgemaakte Mispellikeur. Het is namelijk verbazend dat ouderen nog steeds jonge kaas krijgen voorgeschoteld omdat met het ouder worden juist je smaakpapillen minder werken. Het proeven levert steeds minder op, net als verminderde reuk, zicht en gehoor. Juist ouderen kun je veel gemakkelijker plezieren met sterkere smaken als oude kaas, gember, zuur. Probeer het eens en koop een keer oude kaas in, je staat versteld hoe smakelijk iedereen eet!
De Mispellikeur komt van ‘eigen dak’ waar ik een moestuin in bakken heb. In een van de bakken staat een zeer vruchtbare Mispelboom en zoals het gezegde klinkt moeten ze zo rot als een Mispel zijn om te worden gegeten of verwerkt. Afgelopen oogst heb ik gebruikt om likeur mee te maken en ik moet zeggen….heerlijk! Maar collega Sonja kan er ook wat van! Zij heeft echte Zopie gemaakt! Ook geweldig lekker, en warm zodat het een oprecht hartverwarmende ervaring is! Hier het recept voor Sonja-Zopie:
Ingrediënten
* 1 liter bier
* 1 pijpje kaneel
* 2 kruidnagels
* 2 plakjes citroen
* 125 gram bruine basterdsuiker
* 2 eieren
* 1 dl rum
* 1. Breng het bier samen met het pijpje kaneel, kruidnagels en citroen aan de kook.
* 2. Laat het geheel dan ongeveer 20 minuten op een zeer zacht pitje doortrekken.
* 3. Roer de suiker met de eieren los en bind hiermee het bier
* 4. Voeg op het laatst de rum toe. Heet drinken!